Header Ads

header ad

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΧΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΟΓΗ

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κοκκινογής όπου η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και σκουπιδιών εντός του οικιστικού ιστού της πόλης των Μεγάρων δεν έχει σταματημό, θα απασχολήσει για μια ακόμη φορά την εφημερίδα μας.
Μετά από ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ΑΙΧΜΗ την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου όπου είχαμε αναρωτηθεί «ποιος καλύπτει ποιόν», παρουσιάζοντας ότι στην συγκεκριμένη περιοχή η ρίψη μπαζών και κάθε λογής σκουπιδιών γίνεται κατά συρροή, η αντίδραση δεν άργησε να έρθει.
Αντίδραση που αποτελεί απάντηση και σε εμάς που τότε είχαμε αναφέρει πως «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη χωματερή υλικών που ρυπαίνουν περιβαλλοντικά και υποβαθμίζουν αισθητικά το φυσικό μας περιβάλλον».
Σε αυτό συνετέλεσε κυρίως η έγγραφη καταγγελία της εταιρείας ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ (Εταιρεία Συλλογικού Συστήματος Ανακύκλωσης Αποβλήτων) που κινητοποίησε τους αστυνομικούς του Α.Τ. Μεγάρων οι οποίοι μετέβησαν αρχικά στον υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ Μεγάρων (συμπεριλαμβάνονταν και αυτός ο χώρος στην καταγγελία), και έπειτα στην περιοχή της Κοκκινογής.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο (που παραθέτουμε σε μορφή φωτογραφίας), στο χώρο του παλιού ΧΑΔΑ των Μεγάρων, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη σκουπιδιών και μπαζών περιμετρικά του οριοθετημένου χώρου και όσο ήταν εφικτή η πρόσβαση των αστυνομικών.
Στην περιοχή της Κοκκινογής από την αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη σκουπιδιών και μπαζών στην μία πλευρά του ρέματος της Κοκκινογής, δεξιά της γέφυρας στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή Αγίου Ιεροθέου και νοτιοδυτικά από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων.
Στο έγγραφο του Α.Τ. Μεγάρων διευκρινίζεται ότι τα μπάζα και τα απορρίμματα είχαν εναποτεθεί από αγνώστους στην συγκεκριμένη περιοχή σε προγενέστερο χρόνο από την ημέρα της αυτοψίας των αστυνομικών.
Με το εν λόγω έγγραφο που συνοδεύεται από αποδείξεις (φωτογραφικό υλικό) και έχει ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητείται από τον Δήμο Μεγάρων να προβεί στην άμεση απομάκρυνση τόσο των μπαζών όσο και των σκουπιδιών από την περιοχή της Κοκκινογής, αλλά και στον καθαρισμό της περιοχής.

Ραγδαίες οι εξελίξεις… πολλά τα ερωτήματα

Όπως γίνεται κατανοητό, οι εξελίξεις στην υπόθεση ενδέχεται να είναι ραγδαίες, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο εισαγγελέας που θα αναλάβει να ερευνήσει τον φάκελο, αν αναλογιστούμε ότι οι ποινές γι’ αυτούς που παραβιάζουν τη νομοθεσία «περί περιβάλλοντος» είναι πολύ αυστηρές.
Από τα αναγραφόμενα στο έγγραφο, γεννώνται τέσσερα σημαντικά ερωτήματα:
1. Ο Δήμος Μεγάρων που βρίσκεται πλέον υπόλογος για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, θα προχωρήσει όπως οφείλει στην άμεση απομάκρυνση μπαζών και σκουπιδιών και κατ’ επέκταση στον καθαρισμό της περιοχής «Κοκκινογή»;
2. Που θα μεταφερθούν όλα αυτά την στιγμή που εκ του νόμου υποχρεούται να μεταφέρονται σε συστήματα ανακύκλωσης;
3. Γιατί ο Δήμος δεν προχωρά τελικά σε σύμβαση με συστήματα ανακύκλωσης, παρά την προτροπή του Ε.Ο.ΑΝ. (Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης), του ΕΣΔΝΑ αλλά και της Περιφέρειας Αττικής;
4. Εν τέλει ο κ. δήμαρχος μετά την εξέλιξη αυτή τι θέση θα πάρει, την στιγμή που σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων για το μπάζωμα που επιχειρείται στη περιοχή ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου απαντούσε πως η περιοχή μπαζώνεται επειδή είναι σε εξέλιξη το έργο του περιφερειακού;

Κλείνοντας και επειδή σε αρκετά ρεπορτάζ για το θέμα αυτό είχαμε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου γνωρίζοντας την αυστηρότητα του νόμου που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, οφείλουμε να ρωτήσουμε:
Ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο» τελικά;
Η απάντηση είναι απλή. Μα φυσικά ο απλός πολίτης, αφού τα χρήματα από τα πιθανά πρόστιμα μπορεί να επιβαρύνουν το Δήμο, όμως θα είναι χρήματα του λαού των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.


πηγη ΑΙΧΜΗ ΜΕΓΑΡΩΝ
Από το Blogger.