Header Ads

header ad

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Π.Σ.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Μεγάρων αποτέλεσε το βασικό θέμα της μίνι συζήτησης που είχαμε με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη, από την οποία βγαίνουν θετικές ειδήσεις σχετικά με την πορεία έγκρισης του.
Ξεκινώντας ο κ. Σταμούλης χαρακτήρισε ως «πονεμένη ιστορία το Γ.Π.Σ.», θυμίζοντας ότι ενώ έχει υποβληθεί από το 2005, εντούτοις 13 χρόνια μετά δεν έχει εγκριθεί. «Το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων ενώ έχει περάσει από πολλά στάδια, δεν έχει τύχει ποτέ έγκρισης διαφορετικά θα είχαμε τελειώσει. Η αλήθεια είναι πως μία φορά πέρασε από τον ΟΡΣΑ χωρίς βέβαια να έχει πάρει την έγκριση, γιατί μετά από εκεί έπρεπε να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Εφόσον τότε δεν είχε οριστικά εγκριθεί, είπαμε να προχωρήσουμε σε τρεις αλλαγές τις οποίες θεωρούσαμε καθοριστικής σημασίας για την περιοχή μας. Γιατί έτσι όπως είχαν περάσει το 2014 από τον ΟΡΣΑ, εάν εγκρίνονταν το Γ.Π.Σ. στην συνέχεια με την σχετική ΚΥΑ, αυτό θα απέφερε για την περιοχή μας τρία καταστροφικά πράγματα».

Ποια ήταν τα τρία σημεία στα οποία έγιναν διορθωτικές κινήσεις;

Το πρώτο είναι ότι μεταξύ Μεγάρων και Νέας Περάμου θα επιτρέπονταν η ίδρυση οποιασδήποτε βιομηχανίας. Και επειδή όπως είναι γνωστό υπάρχει πρόβλημα στην Αττική όπου προσπαθούν από την περιοχή της Αθήνας να τις απομακρύνουν, θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος (αφού θα το προέβλεπε το Γ.Π.Σ.) για να φέρουν όλη την βαριά βιομηχανία εδώ. Είναι κατανοητό τι θα σήμαινε αυτό για το περιβάλλον.
Το δεύτερο καταστροφικό ζήτημα, αφορούσε την προστατευόμενη περιοχή του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου όπου υπάρχει και μία ΒΙΟΠΑ. Στην περιοχή αυτή επιτρέπονταν η λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως ισχύος. Δηλαδή μπορεί να μας έφερναν εδώ ένα εργοστάσιο σαν αυτό της Πτολεμαΐδας ή της Μεγαλόπολης. Καταφέραμε να αλλάξουμε την διάταξη ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος έως 500MW. Δηλαδή ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής όχλησης, που θα ήταν χρήσιμο για την περιοχή και δεν θα δημιουργούσε περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το τρίτο ζήτημα ήταν καταστροφικό για τους αγρότες της περιοχής μας, αφού υπήρχαν στο Γ.Π.Σ. όροι που προέβλεπαν παρεκκλίσεις αλλά και περιορισμούς στην δόμηση και στις καλλιέργειες που δεν ίσχυαν σε καμία άλλη περιοχή. Με τους συγκεκριμένους όρους οι αγρότες δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν τίποτα, ούτε αγροτικές αποθήκες, ούτε βιοτεχνίες για τυποποίηση προϊόντων. Καταφέραμε λοιπόν να ισχύσει για την περιοχή μας ότι ισχύει και σε όλη την Ελλάδα.

Λέγεται πως είχε εγκριθεί το Γ.Π.Σ. και με τις συγκεκριμένες αλλαγές γύρισε πίσω…

Αυτό κ. Υψηλάντη πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Το Γ.Π.Σ. δεν είχε εγκριθεί και εμείς το γυρίσαμε πίσω. Κακώς λέγεται αυτό! Οι καθυστερήσεις δεν προέκυψαν από τις αλλαγές που εμείς ζητήσαμε. Τροχοπέδη για την έγκριση του Γ.Π.Σ. αποτέλεσαν οι συνεχόμενες αλλαγές των υπουργών, αλλά και η κατάργηση του ΟΡΣΑ τον οποίο αντικατέστησαν με την ίδρυση της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Τότε λοιπόν η απόφαση που ελήφθη από την κεντρική διοίκηση, ήταν όλα τα προς έγκριση Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια να περάσουν εξαρχής από τη νέα επιτροπή.
Άρα αυτό που λένε ότι εμείς καθυστερούμε, δεν ισχύει.
Απλά με τις τρεις διορθωτικές κινήσεις που κάναμε, βρήκαμε την ευκαιρία να σώσουμε την περιοχή. Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχει το αδηφάγον γραφειοκρατικό τέρας. Η Μητροπολιτική Επιτροπή, είναι μια επιτροπή που έχει ζωή περίπου 3 χρόνια και έκανε πάνω από ένα χρόνο να συγκροτηθεί, αφού σε αυτό έπαιξαν ρόλο πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες που δεν πρότειναν μέλη τα οποία έπρεπε να είναι από την ΕΝΠΕ, αλλά ακόμη και από την Περιφέρεια Μακεδονίας. Όλα αυτά καθυστέρησαν πάνω από ένα χρόνο τη συγκρότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Δεν γνωρίζω τι άλλο μπορεί να φταίει αλλά το μόνο που ξέρω είναι ότι στα δύο χρόνια που λειτουργεί και στον ένα χρόνο που έκανε για να συγκροτηθεί, έχουν περάσει από την συγκεκριμένη επιτροπή 5 έως 6 θέματα. Όλες αυτές οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις λοιπόν έχουν φέρει πίσω το θέμα.

Εμείς όμως μάθαμε ότι η υπόθεση του Γ.Π.Σ. συζητήθηκε…

Οι πληροφορίες σας είναι σωστές. Μετά από πολλές πιέσεις, πετύχαμε να έθει προς συζήτηση η υπόθεση που μας αφορά. Πρέπει να γνωστοποιήσω όμως ότι τρέχουμε την υπόθεση αυτή τρία χρόνια συνεχώς, έχοντας ενοχλήσει όλους τους υπουργούς ανάπτυξης που έχουν περάσει, ακόμη και υπουργούς που δεν είχαν αρμοδιότητα για το Γ.Π.Σ. όπως τον κ. Σκουρλέτη αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, για να επηρεάσουν την κατάσταση. Καταφέραμε λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα να συζητηθεί το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων στην Μητροπολιτική Επιτροπή, όπου έγιναν κάποιες παρατηρήσεις, όχι σημαντικές ώστε να αλλάξει κάτι ριζικά, αλλά όσον αφορά κυρίως τις εκτάσεις των χώρων αλλά και των ζωνών. Όλα αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε εκ νέου με τους αρμοδίους του υπουργείου ανάπτυξης ώστε να γίνουν κάποιες μικρές διορθώσεις και να περάσει εκ νέου το Γ.Π.Σ. και πάλι από την Μητροπολιτική Επιτροπή για να οδηγηθεί προς την τελική έγκριση.

Πότε προβλέπετε κ. δήμαρχε να τελειώσει η υπόθεση αυτή;

Πιστεύω κ. Υψηλάντη ότι έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην λήξη του θέματος. Θεωρώ πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση του Γ.Π.Σ.. Μένει μετά τις παρατηρήσεις που έγιναν, να γίνουν κάποιες μικρές διορθώσεις όπως προείπα, και έπειτα να περάσει και πάλι από την Μητροπολιτική Επιτροπή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τελειώσαμε. Υπάρχουν και άλλα στάδια, αφού το προς έγκριση ΓΠΣ πρέπει να περάσει και από το νομικό τμήμα του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να εγκριθεί οριστικά με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Έχετε θέσει ως χρονικό ορίζοντα έγκρισής του το τέλος της θητείας σας;

Είμαι αισιόδοξος πως η τελική έγκριση θα έρθει στο δήμο πολύ νωρίτερα από το τέλος της πενταετούς θητείας μας. Για την διοίκησή μας, η έγκριση του Γ.Π.Σ. είναι το μεγάλο στοίχημα. Βέβαιο πάντως είναι ότι δεν αφήνουμε το θέμα αυτό στη μοίρα του. Οπότε όλα θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν.πηγη AIXMH MΕΓΑΡΩΝ
Από το Blogger.