Header Ads

header ad

ΜΕΛ. ΛΕΛΗΣ: ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Ένας πρώην στενός συνεργάτης του Γρ. Σταμούλη, εκλεγμένος με τον συνδυασμό της «Ένωσης Πολιτών», αλλά ανεξάρτητος σήμερα, είναι αυτός που τηρεί την σκληρή αντιπολιτευτική στάση που ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο περίπου. Ο λόγος για τον Μελ. Λέλη, που στο προτελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς με αφορμή την συζήτηση που αφορούσε τον προϋπολογισμό αλλά και τα εκτελεστέα έργα του 2018, εξαπέλυσε βολές κατά της διοίκησης κριτικάροντας σκληρά τον κ. Σταμούλη και τους συνεργάτες του κάνοντας λόγο για «την στασιμότητα που υπάρχει τα 3 και πλέον χρόνια στο Δήμο μας».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Μελ. Λέλη

«Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κ. Δήμαρχε,
Για το λόγο που δεν εξέφρασα τη θέση μου, τις σκέψης μου και την άρνησή μου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, θα το συνδέσω ένα μέρος με το πρόγραμμα εκ τελεσθέντων έργων και θα συρρικνώσω την τοποθέτησή μου για θέματα και κωδ. αρ. που θα ήθελα να σταθώ. Θα είμαι μέσα στο θέμα κ. πρόεδρε, λόγο του οποίου αυτά τα 2 θέματα συνδέονται, πρόγραμμα Δράσης και πρόγραμμα εκ τελεσθέντων Έργων.
Συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων ετών, εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων αλλά και το σχέδιο δράσης, που τυπικά έχει εγκριθεί από την Οικονομική επιτροπή χωρίς ωστόσο να είναι προϊόν διαβούλευσης κ. Συνάδελφοι.
Και όσο να το θέλετε, να το γράφετε και να το λέτε ότι είναι εναρμονισμένο με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του επιχειρηματικού προγράμματος, αυτό δεν επιβεβαιώνεται.
Δεν επιβεβαιώνεται τόσο από τον Ετήσιο Απολογισμό της επιτροπής οραματικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση δική σας κ. Δήμαρχε, με την εθελοντική συμμετοχή 20 Μεγαριτών επιστημόνων και με σκοπό την διερεύνηση, επεξεργασία και την αξιολόγηση αναγκαίων καινοτόμων πρωτοβουλιών ποιοτικής ανάπτυξης της Μεγαρίδος.
Όλα αυτά σε συνεργασία με εξειδικευμένους κατά περίπτωση επιστήμονες και ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ώστε να υποβληθούν προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Παρόλα αυτά δεν είδαμε καμία εισήγηση της Επιτροπής Οραματικού Σχεδιασμού να έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Θυμόμαστε όλοι την πρωτοβουλία που πήρε πάλι ο Δήμος τον Ιούνιο του 2017 σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων και των κοινωνικών φορέων της πόλης για μια νέα αναζήτηση ώστε να καταγραφούν ιδέες για την τουριστική αναβάθμιση της Μεγαρίδος. Εκεί όσοι παρευρέθηκαν κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.
Η πρωτοβουλία αυτή, αλλά και η εντολή του κ. Σταμούλη για να υπάρξουν συζητήσεις με το επιστημονικό δυναμικό και τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης μας, αποδεικνύει ότι η διοίκηση του Δήμου εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται δημόσια την αποτυχία της στο Πενταετές Επιχειρηματικό Σχέδιο Δράσης που είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο στην αρχή της θητείας της.
Εγώ όπως είχα πει και τότε, το βλέπω ως πράξη ειλικρινούς αναγνώρισης και αποδοχής των πραγματικών ευθυνών της υπό τον κ. Σταμούλη διοίκησης του Δήμου, για την στασιμότητα που υπάρχει τα 3 και πλέον χρόνια στο Δήμο μας.
Πιστεύω πως η υπόθεση της ανάπτυξης μιας πόλης, δεν είναι μόνο υπόθεση της διοίκησης του Δήμου.
Μπορεί ο προγραμματισμός αλλά και ο σχεδιασμός έργων πνοής και ανάπτυξης σε ένα Δήμο να συνδέεται με το προϋπολογισμό αλλά και το πρόγραμμα έργων του Δήμου, όμως πρωτίστως θα πρέπει να υπάρξει ένα επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς καμία απόκλιση από την διοίκηση που θα προκύψει από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Μόνο έτσι η πόλη θα ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται και θα αποκτήσει την δική της ταυτότητα και το δικό της χαρακτήρα με βάση την γεωγραφική της θέση αλλά και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε απόψε, είναι να ψηφίσουμε ένα προϋπολογισμό που στην ουσία δεν γνωρίζουμε όλοι τουλάχιστον.
Θα ψηφίσουμε σήμερα ένα πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και δεν στηρίζεται σε κάποιο σχέδιο ανάπτυξης, την στιγμή που το Πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της διοίκησής σας, ουσιαστικά έχει απορριφθεί με βάση τις ενέργειες αλλά και τις επαφές που κάνετε για την ανάπτυξη της περιοχής σε όλα τα επίπεδα.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και σύμφωνα με όλα όσα αναφέρατε και στην τοποθέτησή σας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανασυγκρότηση της περιοχής μας , τα δεδομένα αλλάζουν, οπότε το Πενταετές Σχέδιο που είχατε καταθέσει αντιγράφοντας το από άλλους δήμους, πάει στράφι.
Το μόνο που σας έχει μείνει είναι να καπηλεύεστε και να λέτε συνεχώς ότι τα πολλά και μικρά έργα συνιστούν ένα μεγάλο.
Τα μικρά στα οποία έχετε αναφερθεί κ. Σταμούλη και συνεχίζετε να αναφέρεστε, είναι η καθημερινή υποχρέωση της εκάστοτε διοίκησης του Δήμου.
Το να βάφουμε το πεζοδρόμιο ή να αλλάζουμε μια πλάκα πεζοδρομίου δεν είναι έργο.
Το να μπαζώνουμε και να ξεμπαζώνουμε το σιντριβάνι επί 6 μήνες διότι δεν είμαστε σε θέση να το συντηρήσουμε, δεν είναι έργο.
Αντίθετα είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον πολίτη.
Το να συνεχίζετε για ακόμη μια χρονιά να προϋπολογίζετε, (και μιλώ για τον κωδ.αρ. 7323.0078, που αφορά την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης και κυματοθραύστη στη παραλιακή οδό Βαρέας με 30.000 ευρώ), λυπάμαι αλλά κοροϊδεύετε τον κόσμο.
Θυμάστε κ. Φυλακτέ είχατε δεσμευτεί με παρουσία τον κ. Σταμούλη με την μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά ο κ. Σταμούλης κάθισε πίσω από το φωτογράφο, δίνοντας την διαβεβαίωση πως από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του τοίχου αντιστήριξης στην Βαρέα.
Είχαμε την ευκαιρία να το είχαμε φτιάξει το 2016 με την θεομηνία που τα έσπασε όλα.
Θυμάστε ήταν τότε που επισκεφτήκατε το πρόεδρο του ΟΛΕ και του ζητήσατε εάν μπορεί να φτιάξει τα πεζοδρόμια στη Βαρέα αντιλαμβάνεται.
Αντιλαμβάνεται κανείς το όραμα της Διοίκησης Σταμούλη.
Η μόνη ελπίδα για το Δήμο μας με διοίκηση Σταμούλη, είναι από την περιφέρεια και από κρατική επιχορήγηση διαφορετικά από τον Δήμο δεν υπάρχει ελπίδα.
Κύριε Δήμαρχε, είναι ο 4ος προϋπολογισμός της διοίκησής σας και δυστυχώς δεν υπάρχει καινούργια ένταξη προαχθέντων έργων και εκπόνηση μελετών για την πραγματοποίηση τους, όπως η ανακατασκευή όλου του ασφαλτοτάπητα των πόλεων μας, κάτι που είναι απαραίτητο μετά την κατασκευή των έργων ύδρευσης- αποχέτευσης.
Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατασκευή πεζοδρομίων ή δρόμων ελεγχόμενης κυκλοφορίας, όπως και γενικότερα έργων αισθητικής των πόλεων μας, πράγμα στο οποίο κατά την γνώμη μου υστερούμε.
Πριν περίπου 9 μήνες κ. Φυλακτέ σας ρώτησα για τα μπαζοσκούπιδα. Ρώτησα που τα μεταφέρετε και μου είπατε ότι φτιάχνεται σταθμός μεταφόρτωσης.
Θα ήθελα να ενημερωθώ διότι δεν είδα στον προϋπολογισμό σε ποίο στάδιο βρίσκεται ο σταθμός, αφού η πρόσφατη θεομηνία άλλα έδειξε, καθώς γέμισε ο Μεγαρίτικος κάμπος από σακούλες πλαστικά μπουκάλια και όχι μόνο, οπότε φαίνεται πως σε κάποιους άλλους χώρους – ίσως ιδιωτικούς – τα εναποθέτετε.
Νομίζω πως έχουμε ήδη αργήσει με αυτό το θέμα και ο δήμος χάνει καθημερινά λεφτά αλλά και η καθαριότητα του δήμου μας, υποφέρει από αυτή την έλλειψη.
Κοιτάζοντας κανείς τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, αυτό που βλέπουμε είναι αριθμοί.
Αριθμοί που έχουν να κάνουν με κωδικούς που αντιστοιχούν στα προϋπολογιζόμενα έσοδα και έξοδα όπως αυτά έχουν καταγραφεί.
Αρχικά κάποιος όταν δει το νέο προϋπολογισμό παρατηρεί πως στα σύνολα εσόδων του προηγούμενου έτους, παρότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα είναι 40 εκατ. τα ήδη βεβαιωθέντα είναι μόλις 25.288 χιλ.
Δεν μας λέτε αν τα βεβαιωθέντα είναι και εισπραχθέντα;
Γιατί δεν υπάρχει στήλη με τα εισπραχθέντα έσοδα;
Αυτό μας δείχνει πως είτε αποτύχατε να εφαρμόσετε την πολιτική των εσόδων που σχεδιάσατε είτε πως εν γνώσει σας για ακόμα μια χρονιά φτιάξατε ένα σε εισαγωγικά πλασματικό προϋπολογισμό έτσι, ώστε να υπάρχει προϋπολογισμός για να λειτουργήσει ο Δήμος.
Αυτό που παρατηρώ κοιτάζοντας τα έσοδα, φαίνεται πως δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για οικονομική συνεισφορά στο Δήμο μας από τις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά μας όρια, εταιρείες που σημειωτέων δεν είναι λίγες.
Χρήματα θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε, όπως διεκδικούμε από επαγγελματίες, και από την ΔΕΗ, αλλά και από τα τέλη πεζοδρομίων τα οποία έχουν καταληφθεί σε πολλές περιπτώσεις την στιγμή που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς.
Μας λέτε ότι καταθέσατε ένα ρεαλιστικό εφαρμόσιμο και μη πλασματικό προϋπολογισμό, όμως εδώ άλλα φαίνονται.
Εάν προχωρήσω διαβάζοντας συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς διαπιστώνω ότι τα πάντα είναι πλασματικά.
Θα σταθώ στο κωδ. αρ. 3221.0003 παραβάσεις ΚΟΚ. Στον προϋπολογισμό του 2015 είχαμε προϋπολογίσει 102.469 ευρώ ποσό το οποίο βεβαιώθηκε.
Το ίδιο ποσό είχαμε προϋπολογίσει και για το 2016 το οποίο εκτοξεύτηκε από την εισπρακτομπικτική πολιτική σας, στο 1.510.002 εκατ ευρώ όπου βεβαιώθηκαν 1.505.000 ευρώ. Είναι χρήματα που τα στερούμε από τον κόσμο και επιβαρύνουμε τον πολίτη, και τα νοικοκυριά εν μέσω κρίσης.
Θα σας πρότεινα να κοιτάζατε με την Οικονομική και Νομική υπηρεσία του Δήμου να προχωρήσετε σε διαγραφές ποσών του συγκεκριμένου κωδικού για να αποφορτιστούν οικονομικά οι πολίτες.
Με βάση όσα προανέφερα, πιστεύω ότι και ο φετινός προϋπολογισμός είναι άκρως πλασματικός, μη αναπτυξιακός, και γίνεται απλά για να μπορέσει να έχει ο δήμος προϋπολογισμό .
Το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων δεν είναι πρόγραμμα με έργα που θα αλλάξουν το επίπεδο ζωής των πολιτών, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης το οποίο είχα καταψηφίσει, έχει απορριφτεί ήδη από τις ενέργειες και τις επαφές του κ. Δημάρχου οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.
Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό, το πρόγραμμα έργων, αλλά και το ήδη απορριφθέν από την ίδια την διοίκηση ετήσιο σχέδιο δράσης.


Από το Blogger.