Header Ads

header ad

Αρνητικη ειναι η Γνωμοδοτηση του Περιφερειακου Συμβουλιου

Αρνητικη ειναι η γνωμοδοτηση του Περιφερειακου συμβουλιου - για τα Μεταλεια βωξιτη στα Μεγαρα - στην οποια συμμετειχε πληθος συμπολιτων μας απο τα Μεγαρα.
Παραθετω ολοκληρη την ομιλια μου:
Κυριε προδρε - απευθυνομενος στο Περιφερειακο συμβουλιο και στους Δημοκρατικους πολιτες των Μεγαρων - θα ξεκινήσω την τοποθέτηση μου - με δυο γενικότερες παρατηρήσεις:
1- Εάν η Δυτική αττική και οι πολίτες της - βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με ασύμμετρες περιβαλλοντικές απειλές - αυτό οφείλεται κυρίως στις πολιτικές δεκαετιών – τις οποίες εφάρμοσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία.
2- Εάν η κατάσταση αύτη πρέπει να τερματιστεί και να αλλάξει - τότε η σημερινή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει καταλληλότερη περιοχή από την Δυτική αττική - προκειμενου να υλοποιήσει την ορθή πολιτική που έχει εξαγγείλει - μιλώντας για ‘δίκαιη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος’.
Βάση αυτών λοιπον - το θέμα των λατομείων βωξίτη στα Μέγαρα - δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά.
Χρειάζεται να το εντάξουμε και να το εξετάσουμε διαχρονικά - συνυπολογίζοντας το ιστορικό των περιβαλλοντικών προβλημάτων ολόκληρης της Δυτικής αττικής - που τηλεγραφικά έχει ως εξής.
Η ίδρυση το 1958 των Ναυπηγείων Νιάρχου στο Σκαραμαγκά και το 1972 της Πετρόλα στην Ελευσίνα - μαζί με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων - τόσο επί του παραλιακού μετώπου της Δυτικής αττικής όσο και της ενδοχώρας αυτής - συνδέθηκαν με τα εξης: Ξεριζώθηκαν ολόκληροι πληθυσμοί από τα σπίτια τους - διαμένοντες - είτε σε μόνιμες είτε σε παραθεριστικές κατοικίες.
Μηδενίστηκε κάθε εμπορική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
Εκδιώχθηκαν χιλιάδες λουομένων - που κατέφευγαν σε αυτές τις ακτές για μπάνιο, ψάρεμα, ή αναψυχή - από ολόκληρη μάλιστα την Αττική.
Ταυτόχρονα - υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη και ο άλλοτε ακμάζων και ιδιαίτερα δυναμικός - πρωτογενής τομέας ολόκληρης της περιοχής.
Άρα από περιβαλλοντική και μόνο σκοπιά το τι συνέβη διαχρονικά στη Δυτική αττική - η μεγάλη εικόνα συνδέεται - τόσο με την ακύρωση του παραλιακού της μετώπου - όσο και με την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της.
Από αυτόν τον τύπο λοιπόν ανάπτυξης που επιβλήθηκε μεταπολεμικά - από ολόκληρη την Δυτική αττική - κατά μια έννοια - διεσώθησαν τα Μέγαρα:
Γι’ αυτό και σήμερα συναντά κανείς εκεί ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας - που παρά τα προβλήματα του σε ορισμένες περιπτώσεις ανθεί - ενώ παρά την όποια περιβαλλοντική επίδραση υπέστη αφού βρίσκεται στον ίδιο θαλάσσιο κόλπο - βρίσκεις και ανοικτό παραλιακό μέτωπο.
Συνεπώς τυχόν ίδρυση λατομείων βωξίτη στα Μέγαρα - και μάλιστα στα ονειρικά Γεράνεια Όρη - εκδιώκοντας και από την κυριολεκτικά τελευταία γωνία της Δυτικής αττικής επαγγελματίες, λουόμενους, ή πολίτες που έχουν δικαίωμα στο παραλιακό τους μέτωπο - εάν συμβεί αυτό - θα ισοδυναμούσε με χαριστική βολή σε ολόκληρη την Δυτική αττική.
Είμαστε λοιπόν κάθετα αντίθετοι στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Τόσο γιατί πρέπει επιτέλους να μπει ένα stop - ένα τέλος - ένα φρένο - μια τελεία και παύλα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.
0σο κα γιατί κάθε πολυβιασμένη περιβαλλοντικά περιοχή - χρειάζεται πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης - με ταυτόχρονα περιβαλλοντική και οικολογική αποκατάσταση.
Αυτή είναι και η πολιτική της Περιφέρειας αττικής - για την οποία εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διοίκηση - κινούμενοι σε τελείως αντίθετους σχεδιασμούς - με όσους συνεχίζουν να θεωρούν ακομα την Δυτική αττική ξέφραγο αμπέλι - αναγορεύοντας το εύκολο και γρήγορο κέρδος - σε υπέρτατη αξία.
Γι' αυτό και σχεδιάζουμε την τουριστική αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Δυτικής αττικής.
Γι’ αυτό αναδεικνύουμε τα πανέμορφα και καθαρά ακρογιάλια της.
Γι’ αυτό προωθούμε παντού την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό της.
Ενώ βαδίζοντας προς το 2021 - γι’ αυτό εκμεταλλευόμαστε ήδη - και την ευκαιρία του Ελευσις 21.
Με αυτές τις πολιτικές - και το περιβάλλον προστατεύεται - και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται - ενω θα κερδίζει σταδιακά βέβαια έδαφος - η ανάδειξη της φωτεινής πλευράς της Δυτικής αττικής - σε αντίθεση με όσους επιδιώκουν το ακριβώς αντίθετο.
Όμως αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί - γι’ αυτό και δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή - την καθετή αντίθεση μας στην δημιουργία λατομείων βωξίτη.
Επειδή όμως οι δικές μας αποφάσεις είναι απλώς γνωμοδοτικές - οφείλουμε και να δυναμώσουμε την ενότητα μας - και να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση μεχρι την τελικη νικη.
Αυτη εθναι η απαντηση - τοσο σε καποιες Πεσιμιστικες αποψεις που ακουστηκαν - οσο και σε αλλες που αμφισβητησαν την δυναμη των αγωνων και των αποτελεσματων τους.
Κυριες και Κυριοη κλεινοντας.
Μπορεί να φαίνεται - πως το θέμα των λατομείων βωξίτη αφορά μόνο τα Μέγαρα - όμως δεν αφορά μόνο τα Μέγαρα.
Αφορά την οικονομική, περιβαλλοντική και οικολογική προοπτική ολόκληρης της Δυτικής αττικής και όχι μόνο.


Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
Από το Blogger.