Header Ads

header ad

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΛΕΑΝΘΗ ΒΑΡΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΝΗ ΜΕΓΑΡΩΝ- ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.

Κύριε Βαρελά, μπορείτε να μας ενημερώσετε τη γνωρίζετε για τα Μεταλλεία Βωξίτη στην περιοχή της Μεγαρίδος;
Κύριε Βαρελά, πιστεύω ότι τα Μεταλλεία θα έχουν επίπτωση στο περιβάλλον και στην οικονομική καταστροφή της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Μεγαρίδας έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Κατά καιρούς λόγω του εύκρατου κλίματος, του γόνιμου εδάφους και της ιδανικής γεωγραφικής θέσης απειλήθηκε από διάφορους εχθρούς. Έτσι λοιπόν και εμείς σήμερα καλούμαστε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία σύγχρονη απειλή που ακούει στο όνομα «μεταλλεία βωξίτη».
Η ανώνυμη εταιρία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟ Α.Ε., θυγατρική μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, κατέθεσε πριν περίπου έναν χρόνο μελέτη για ερευνητικές γεωτρήσεις κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή μας. Η εταιρία ζητά 50.000 στρέμματα μόνο για τις έρευνες, έκταση τεράστια σε σχέση με τη συνολική έκταση του δήμου. Στον δημοσιευμένο χάρτη της μελέτης οι γεωτρήσεις έχουν οριστεί και γύρω από κατοικημένες περιοχές όπως η Κινέτα, το Πανόραμα Μεγάρων και η Βαρέα.
Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Μεγάρων καθώς και το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησαν ομόφωνα αρνητικά στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν μερικούς μήνες. Αναμένεται και η γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου όπου ελπίζουμε να είναι επίσης αρνητική. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και στις αρχές Αυγούστου υπογράφηκε ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο και φορείς της περιοχής. Αυτή ήταν η πρώτη δυνατή φωνή. Ακολούθησε η συγκρότηση της επιτροπής αγώνα και μέσα από αυτήν εξήλθε το συντονιστικό όργανο.
Σας ανέφερα όλα αυτά προκειμένου οι αναγνώστες σας να έχουν μία εικόνα των μέχρι στιγμής ενεργειών. Η ουσία είναι ότι όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία άνευ προηγούμενου «επενδυτική» απειλή. Η εξόρυξη βωξίτη θα επιφέρει τεράστιες μη αναστρέψιμες αλλαγές στο φυσικό τοπίο και θα επιβαρύνει αφάνταστα τη δημόσια υγεία.
Επιπλέον δεν θα υπάρχει κανένα οικονομικό κέρδος όπως πολλοί πιστεύουν. Τα μεροκάματα σε ντόπιο εργατικό δυναμικό που θα δοθούν θα είναι ελάχιστα καθώς αυτές οι εταιρίες συνήθως εγκαθιστούν στην περιοχή μας μετακινούμενο εξειδικευμένο προσωπικό. Στο δε περιβάλλον οι επιπτώσεις θα είναι ανεπανόρθωτα αρνητικές. Δυστυχώς υπάρχουν εικόνες κόλασης από τη Φωκίδα και μπορούμε να φανταστούμε πως ονειρεύονται κάποιοι το μέλλον μας.

Η επιτροπή Αγώνα που έχετε ορίσει έχει δυνατότητες να πιέσει για την δημιουργία Ορυχείων Βωξίτη;

Η επιτροπή αγώνα δεν έχει οριστεί από το δημοτικό συμβούλιο ή από κάποιον άλλον. Πρόκειται για ένα σώμα αποτελούμενο από τις δημοτικές παρατάξεις και συλλογικούςφορείς που όλοι μαζί έχουν θέσει ως κοινό στόχο την αποτροπή υλοποίησης των καταστροφικών σχεδίων στην περιοχή μας και της μετατροπής της σε κρανίου τόπο.
Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες αλλά έχουν αξία όταν συνοδεύονται από την αγνή λαϊκή υποστήριξη. Χωρίς τον απλό κόσμο στο πλευρό της η επιτροπή αγώνα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η παρουσία των απλών πολιτών είναι επιβεβλημένη και για να υπάρχει πλήρης έλεγχος και διαφάνεια αλλά και για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κύριε Βαρελά γνωρίζετε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της περιοχής, το Ελληνικό Δημόσιο ή ιδιώτες και αν είναι ιδιώτες γνωρίζετε τις προθέσεις τους;

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που έχει μπει στο μάτι της εταιρίας ποικίλει. Εμπλέκεται και το δημόσιο αλλά και ιδιώτες. Μέχρι σήμερα δημόσια και επίσημα δεν έχει πάρει κάποιος ιδιώτης θέση υπέρ των μεταλλείων βωξίτη. Είναι σαφές ότι κανένας ιδιώτης δεν έχει να κερδίσει από αυτό που σχεδιάζεται. Αφ’ ενός γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρχει αποζημίωση και αν ναι ποια θα είναι, αφ’ ετέρου θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του, των παιδιών του και κάθε απογόνου του γεννημένου και αγέννητου.
Ακούστε, αν υπάρχει συμπολίτης μας που θα βάλει στην ίδια ζυγαριά τα χρήματα με την ζωή τη δική του και των συνανθρώπων του τότε αξίζει να μπει στο περιθώριο, εννοώντας ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του γυρίσουμε ως κοινωνία την πλάτη.

Κύριε Βαρελά Από μέρους σας υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε ανάκληση της εξόρυξης;

Η ερώτηση σας είναι πολύ σημαντική και μου δίνει την ευκαιρία να πω όσα δεν είπα παραπάνω. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος σε ότι κάνω. Και με την αισιοδοξία έχω κερδίσει πολλά και προσωπικά και οικογενειακά και επαγγελματικά και πολιτικά. Μόνο την αισιοδοξία και τη θετική ενέργεια πρέπει να έχει ο άνθρωπος ως όπλα για να αντιμετωπίσει όλα του τα προβλήματα και τις αναποδιές που συναντά. Οπότε σας ξεκαθαρίζω ότι βλέπω θετικά εξ αρχής τα πράγματα.
Στον αντίποδα τώρα υπάρχει και ο ρεαλισμός. Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ρεαλιστές και ειδικά όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά. Η εταιρία στηρίζεται σε νομοθετικό πλαίσιο και περιβάλλεται από επιστήμονες κάθε ειδικότητας. Στον πόλεμο που επίκειται οι δύο αντίπαλες πλευρές λοιπόν θα είναι από τη μία το επιχειρηματικό συμφέρον και από την άλλη η ισχυρή επιθυμία του λαού. Ποιος πιστεύεται ότι θα κερδίσει στο τέλος; Θα πει κανείς ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα όπου ο επιχειρηματίας κέρδισε. Φυσικά αλλά όταν ο λαός δεν έδειξε την αντίσταση και το ανάστημα που του αρμόζει.


Πως οραματίζεστε τα Μέγαρα και την ευρύτερη περιοχή τα επόμενα χρόνια στον τουριστικό τομέα; Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και δύναται αυτή να στηριχθεί στον τουρισμό;

Έχω διατελέσει αντιδήμαρχος σε θέματα αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου διαπίστωσα ότι όλη η περιοχή της Μεγαρίδας τουριστικά είναι ένας γίγαντας που κοιμάται! Προσπαθήσαμε να τον ξυπνήσουμε αλλά ο τρόπος που λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν εξυπηρετεί τον μακρόχρονο σχεδιασμό. Τα αρχαιολογικά μνημεία που ήδη υπάρχουν, οι θρησκευτικοί προορισμοί, οι παραλίες, τα δάση είναι επισκέψιμα κάθε χρόνο από χιλιάδες κόσμο. Αντέχουν ακόμα περισσότερο αρκεί να καταστρώσουμε ένα σχέδιο συντεταγμένης υποδοχής, φιλοξενίας και περιήγησής τους. Όταν εναλλάσσονται οι διοικήσεις και όταν το κράτος επανιδρύεται με έναν ή περισσότερους νόμους που ψηφίζονται όπως έγινε με τον «Καλλικράτη» καταστρέφεται το όραμα και το οποιοδήποτε όνειρο για ανάπτυξη και πρόοδο.
Στην ερώτηση σας λοιπόν απαντώ ότι υπάρχουν προοπτικές αρκεί να υπάρχει δυναμισμός, θέληση, μακρόχρονος σχεδιασμός, υπομονή και όχι τρικλοποδιές από την κεντρική διοίκηση! Και αρκεί να μην προετοιμάζονται επενδύσεις που θα καταστρέψουν την περιοχή όπως τώρα με τα μεταλλεία βωξίτη. Τότε ο δήμος μας θα πετάξει ψηλά σε κάθε τομέα και κυρίως στον οικονομικό.


Από το Blogger.