Header Ads

header ad

Τα Μέγαρα εξεγείρονται!

1973: Οι μπουλντόζες του Ανδρεάδη πήραν δρόμο από την Πάχη Μεγάρων

Tο 1970 υπογράφεται μεταξύ της χούντας και του Ωνάση σύμβαση παραχώρησης 10.000 στρεμμάτων στον περίφημο Ελαιώνα για να δημιουργήσει ο Ωνάσης βιομηχανία αλουμινίου-αλουμίνας καθώς και διυλιστηρίων σε αυτή την έκταση, μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και μια ανάσα από τον Σαρωνικό.
Το 1971 χούντα και Ωνάσης διαφωνούν για τη σύμβαση και οι μετοχές του μεγαλοεφοπλιστή μεταβιβάζονται στην ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως).
Το 1973 η χούντα μέσω της ΕΤΒΑ ξεπουλά κοντά 2.500 στρέμματα (από τα 10.000 της παλαιότερης σύμβασης με τον Ωνάση) στην εταιρεία ΣΤΡΑΝ που ίδρυσε ο εφοπλιστής Στρατής Ανδρεάδης ώστε να κατασκευάσει στα Μέγαρα διυλιστήριο.

Οι κάτοικοι θεωρούν άκυρη την απαλλοτρίωση και καταφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με προκλητικό τρόπο και υπηρετώντας τα συμφέροντα Ανδρεάδη αναβάλλει διαρκώς την εκδίκαση της υπόθεσης. Έχει μακρά ιστορία, λοιπόν, ο ρόλος της δικαιοσύνης στην υπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων!
Ξαφνικά και χωρίς νομική κάλυψη στις 13 Απριλίου 1973 και ενώ επιτροπή κατοίκων από τα Μέγαρα είναι στην Αθήνα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας απαιτώντας να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, οι μπουλντόζες της ΣΤΡΑΝ μπαίνουν μέσα στον ελαιώνα των Μεγάρων και αρχίζουν το μακελειό ξεριζώνοντας τεράστιο αριθμό λιόδεντρων. Στη συνέχεια, νύχτα γκρέμισαν κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Είμαστε στην περίοδο που η αμερικανοστήριχτη χούντα του Παπαδόπουλου ενώ έλεγε πως είναι πατριωτική και πως η χώρα ανήκει στον λαό, ξεπουλούσε τεράστια φιλέτα περιοχών της Αττικής στον Ανδρεάδη και σε διάφορους Ανδρεάδηδες με διαδικασίες fast track(!) για να κάνει μπάζα το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.
Να σημειώσουμε ότι εκείνη την περίοδο η χούντα υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ξεπουλούσε, σε όλη την Αττική, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτός από τα Μέγαρα –και στα Μέθανα και στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά και στο Μενίδι και στο Μαρούσι και στα Σπάτα. Υπάρχει, λοιπόν, ένα ευρύτερο κλίμα αντίθεσης στις βίαιες απαλλοτριώσεις που δεν γίνεται ευρέως γνωστό στη βάση των όρων τρομοκρατίας που έχει επιβάλει η χούντα με τους μηχανισμούς της.

Η χούντα μαζί με τον Ανδρεάδη κορόιδευαν τον λαό των Μεγάρων. Στην αρχή έλεγαν ότι θα αποζημιώσουν για τις εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν, κατόπιν έλεγαν ότι δεν θα απαλλοτριώσουν ούτε τις εκτάσεις μα ούτε και τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και, τέλος, δήλωναν στους κατοίκους να παρατήσουν τις περιουσίες τους και να φύγουν γιατί το έργο θα γίνει έτσι ή αλλιώς και παρά τη θέλησή τους.

Ο λαός των Μεγάρων αποφασίζει να ξεσηκωθεί και να υπερασπίσει τον τόπο του από την καταστροφή που θα φέρει η δημιουργία των τεράστιων διυλιστηρίων.
Ορόσημα του αγώνα η γενική απεργία στις 12 Οκτώβρη 1973, ενώ στις 14 του ίδιου μήνα πραγματοποιείται τεράστιο συλλαλητήριο 12.000(!) κατοίκων της πόλης!
Το μεσημέρι της 16ης Νοέμβρη 1973 επιτροπή αγώνα των αγροτών από τα Μέγαρα πηγαίνει στην κατάληψη του Πολυτεχνείου και γίνεται δεκτή από χιλιάδες κόσμου που χειροκροτούν και φωνάζουν ρυθμικά συνθήματα συμπαράστασης. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου μεταδίδει ψήφισμα της επιτροπής αγώνα των Μεγαρέων: «Ο λαός των Μεγάρων αντιστέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για τον λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στον δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».
Μερικές μέρες μετά –μέσα στη χούντα!– η μακρά περίοδος των αγώνων του μεγαρικού λαού, ενάντια σε σχέδια της χούντας και του ομίλου Στρατή Ανδρεάδη, εξαναγκάζει τις μπουλντόζες του Ανδρεάδη να πάρουν δρόμο από τη Πάχη Μεγάρων και τα καταστροφικά σχέδια της κατασκευής διυλιστηρίων να πάρουν τέλος!● Ντοκιμαντέρ του 1973, που καταγράφει τον αγώνα των κατοίκων των Μεγάρων κατά της βίαιης απαλλοτρίωσης της γης τους προκειμένου να κατασκευαστεί στην περιοχή ένα συγκρότημα διυλιστηρίων.

ΤΟΤΕ ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΤΗ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ 44 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ.
Σήμερα  26/10/2017 στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ώρα 15:30 στο χώρο του αμφιθέατρου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός). έχει 9ο θέμα ημερήσιας διάταξης την Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου
«Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη της ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε. σε χώρο έκτασης 49.865,783 στρ. που βρίσκεται στα Γεράνεια ορη», από την Ανώνυμη Μεταλλευτική Εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.Λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 2 μ.μ. από την Πλατεία Ηρώων Μεγάρων για το χώρο της συνεδρίασης. Στην αίθουσα του Υπουργείου Υποδομών στο Χολαργό να είσαι και εσύ.

Από το Blogger.